Elvea 1885

Een mooie geschiedenis, een mooi verhaal

ITALIAANSE TOMATEN

Tomaten kwamen voor het eerst Europa binnen zo rond de 16de eeuw. Toen gingen de mensen er evenwel nog vanuit dat de vruchten giftig waren. Het was pas in de helft van de 18de eeuw dat de Italianen ontdekten dat je de ‘gele’ bollen ook kon eten. Letterlijk betekent het Italiaanse woord voor tomaat “pomodoro” dan ook “gouden appel”, een naam die zowel verwijst naar de zoete smaak als de kleur van de oudste tomatenvariëteiten. Vanaf dan is de tomatenkweek in Italië van start gegaan, en dit zowel in het noorden (de streek rond Parma en Piacenza in de regio Emilia-Romagna) als het zuiden van het land (o.a. in de regio Campania waar Napels de hoofdstad is).

DE GEBOORTE VAN HET MERK ELVEA

1885

Het verhaal van Elvea begint in 1885, toen de Italiaanse broers Luigi en Francesco Vitelli emigreerden vanuit hun geboortedorp Torre del Greco, in de regio van Napels. Ze misten echter al gauw, net zoals vele andere Italiaanse emigranten, de oude gebruiken, de Italiaanse voedingsmiddelen en de kookgewoontes uit hun thuisland. Daarom stortten de gebroeders zich op de import van conserven vanuit Zuid-Italië, voornamelijk pasta en tomatenproducten.

20ste eeuw

Begin twintigste eeuw trok Luigi Vitelli terug naar Italië, waardoor de activiteiten van de broers opgesplitst werden. Dichtbij Portici startte Luigi met de bouw van een kleine maar uiterst moderne tomatenfabriek. In 1923 verhuisde de productie naar een state-of-the-artfabriek in Angri. Deze fabriek was gespecialiseerd in het inblikken van San Marzano-tomaten.

1945

In juni 1945 kreeg het bedrijf van Luigi Vitelli en zonen de naam ‘Elvea’, een acroniem voor Luigi Vitelli Angri: ‘eL’ van Luigi, ‘Ve’ van Vitelli en ‘A’ van Angri.

DE VERDERE UITBREIDING IN BELGIE

Na de Tweede Wereldoorlog startte in België het transportbedrijf L. Ghemar met de distributie en het transport van de Elvea-tomaten. Dit gebeurde op grote schaal en de Belgische invloed in het Italiaanse bedrijf werd steeds groter. Via enkele naamswijzigingen kwam Ghemar in handen van de Charlier-Brabo Group, die zowel de Italiaanse insteek behoudt alsook de aanwezigheid in Angri, waar het kloppend hart van het merk Elvea zich nog steeds bevindt.

Vandaag anno 2019 bestaat het assortiment van Elvea uit zowat veertig verschillende producten. En er wordt nog steeds uitgebreid. Elke nieuwe ontwikkeling wordt vandaag de dag nog steeds bepaald binnen de kernwaarden van Luigi Vitelli: kennis, innovatie, continuïteit, kwaliteit, versheid en natuurlijke ingrediënten.

 

Elvea 1885
Elvea 1885