Geen water, geen bier: Alken-Maes zet in op duurzaam watergebruik

Van alle grondstoffen is water ongetwijfeld een van de belangrijkste. Dat geldt in elk geval voor bierbrouwers. Niet enkel tijdens het brouwproces zelf, maar ook voor het spoelen en bottelen van de flesjes en blikken is behoorlijk wat water nodig. Na het brouwen moeten de installaties ook weer worden gereinigd. Het totale waterverbruik kan voor sommige brouwerijen oplopen tot 6 liter water per liter bier.

Droge, hete zomer

Omdat water zo’n belangrijke grondstof is, zet Alken-Maes al vele jaren in op duurzaam watergebruik. Sebastiaan De Meester, duurzaamheidscoördinator bij Alken-Maes: “Sinds 2008 daalde ons waterverbruik met 20%. In 2018 klokten wij af op 3,8 liter water per liter bier. We scoren dus al behoorlijk goed, maar het kan altijd beter. Ook in de komende jaren blijven we verder inzetten op efficiënt watergebruik. De droge, hete zomer van 2018 en de hittegolven van dit jaar tonen aan dat we niet mogen stilzitten. Volgens klimatologen zullen droge periodes en hittegolven in de nabije toekomst steeds frequenter worden. Daarom willen wij zo duurzaam en efficiënt mogelijk onze bieren brouwen. Wij blijven onze processen kritisch bekijken om nog minder water te verbruiken en onze ecologische voetafdruk te doen dalen.”

Grote en kleine investeringen

Spaarzaam omspringen met water is een attitude, maar daarnaast gaat het ook over de juiste investeringen doen. Sebastiaan De Meester: “Een recente investering in een nieuwe filterinstallatie in onze brouwerij in Alken leverde zeer mooie resultaten op. Later dit jaar installeren we ook een nieuwe vuller op onze flessenlijn. Dit zijn behoorlijk grote investeringen in de brouwerij die snel aanzienlijke waterbesparingen opleveren. Daarnaast komen er ook extra tellers om ons totale waterverbruik in alle verschillende fases van ons productieproces nog beter te kunnen monitoren. Verder onderzoeken we ook op welke manieren we water uit ons brouwproces kunnen recupereren.”

Green Deal

In september 2018 zette Alken-Maes hun engagement rond duurzaam watergebruik extra kracht bij. CEO Edwin Botterman ondertekende toen de Green Deal Brouwers, een overeenkomst met de Vlaamse overheid. In deze Green Deal engageerde Alken-Maes zich om nog duurzamer te brouwen door met concrete initiatieven uit te werken om het waterverbruik per liter geproduceerd bier te verminderen tegen 2022. 

Geen water, geen bier: Alken-Maes zet in op duurzaam watergebruik