Je milieu-impact verkleinen door slim te koken? Zo maak je een ecobewust menu!

Er bestaan massa’s kleine trucjes om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Wij helpen je op weg met enkele gemakkelijke tips en stelden een ‘duurzaam’ menu samen.

Tip 1: Kies voor voeding van hier

Je ecologische voetafdruk beperken kan je door te kiezen voor voeding van Belgische bodem en van het seizoen. Of het nu gaat om vlees, vis of groenten: lokale producten scoren lager op de CO2-schaal dan producten met heel wat voedselkilometers op de teller. Waarom zou je een appel importeren uit Nieuw-Zeeland als je zoveel verschillende variëteiten appels van bij ons kan vinden?

Tip 2: Vermijd restjes

Wist je dat wereldwijd maar liefst 1/3 van ons voedsel verloren gaat? En bijna de helft van de teelt van alle groenten en fruit gaan verloren. Te vaak gooien we zelf eetbare groenten- of fruitoverschotten weg zonder er bij stil te staan. Wist je bijvoorbeeld dat je het loof van wortels en het groen van prei of van radijsjes perfect kan eten?

We selecteerden een heerlijk menu tegen voedselverspilling.

Een duurzaam menu van bij ons

Prei in de mode

Wist je dat naast botergeel en poederblauw, saliegroen de modekleur van 2019 is? Begin de avond origineel met onze tweekleurige preisoep. Je gebruikt zowel het preiwit als het -groen. Zo ga je ecobewust en modieus aan de slag.

https://www.lekkervanbijons.be/recepten/tweekleurige-preisoep

Mer du Nord: c’est chic

Met vis uit onze Noordzee op je menu zit je altijd goed. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor onze Belgische vissers. Door te kiezen voor vis van bij ons, kies je voor zekerheid. Je weet namelijk dat belangrijke standaarden gerespecteerd worden.

Ons duo van puree met geroosterde aardappelschillen en Sint-Jakobsvruchten is een echte voltreffer. In oktober is deze feestelijke schelp in het seizoen en smaakt ze opperbest. Gecombineerd met geroosterde aardappelschillen roep je voedselverspilling een halt toe. Zeg nu zelf, de schil oogt toch heel wat mooier op dit gerechtje dan op een composthoop?

https://www.lekkervanbijons.be/recepten/duo-van-puree-met-geroosterde-aardappelschillen-met-sint-jakobsvruchten

Koester je restje rijst

Serveer als dessert een echte Vlaamse klassieker. Rijstpap, we lusten het allemaal en in combinatie met een paar plakjes gebakken appel mét schil zit je helemaal goed. Appeltjes zijn typisch van bij ons. Bak ze met schil, dat geeft heel wat vitamines en géén GFT. Wist je trouwens dat je voor je rijstpap perfect kan kiezen voor een restje rijst?  Want ook rijst verdient een tweede kans in onze strijd tegen voedselverspilling!

https://www.lekkervanbijons.be/recepten/rijstpap-met-appeltjes

 

Je milieu-impact verkleinen door slim te koken? Zo maak je een ecobewust menu!
Je milieu-impact verkleinen door slim te koken? Zo maak je een ecobewust menu!