Jules’ klassiekers: Natuurboterwafel en Parijse Wafel

De Natuurboterwafel en Parijse Wafel zijn naast het Amandelbrood de bekendste koekjes uit het assortiment van Jules Destrooper. Maar wat maakt deze twee wafeltjes zo speciaal?

Natuurboterwafel – het Nieuwjaarskoekje bij uitstek

In 1890 lanceerde Jules Destrooper de Natuurboterwafel of Lukke, een West-Vlaamse gelukswafel die traditioneel rond Nieuwjaar wordt gebakken. De oorsprong van de naam ‘Lukke’ heeft alles te maken met haar functie als nieuwjaarsgeschenk.

Vroeger was het de gewoonte om als kind je peter of meter te gaan ‘lukken’ of gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor deze nieuwjaarswensen kreeg men dunne harde wafeltjes cadeau. Iedere vrouw had haar eigen recept en het bakken van de wafeltjes maakte deel uit van een ritueel dat liep van tweede kerstdag tot oudejaarsdag. Het deeg werd gemaakt van bloem, suiker, boter en eieren en moest tot een droge, hardbruine massa geroerd en gekneed worden. Het deeg werd een nacht in de kelder gezet om verder op te stijven, om daarna in een ingevet lukijzer gebakken te worden. Resultaat: heerlijk krokante koekjes!

 

Parijse Wafel – een luchtig koekje voor alledag

Na de Tweede Wereldoorlog was het tijd om een nieuw koekje op de markt te brengen. Zo werd in 1969 de productie van de Parijse Wafel gestart, naar een origineel recept van Jules Destrooper dat nooit gecommercialiseerd was.

Wat Parijs precies met dit wafeltje te maken heeft, is onduidelijk. In het algemeen kunnen we stellen dat de Parijse Wafel kleinere ruitjes heeft, iets krokanter is, vaak met bloemsuiker en slagroom wordt bedekt en met aardbeien wordt opgediend. Het wafeltje wordt ook vaak als koekje bij de koffie geserveerd.

 

Jules’ klassiekers: Natuurboterwafel en Parijse Wafel